מתחת למים – עדכונים, תיקונים והשלמות

מתחת למים – 44 אתרי צלילה בישראל

דף עדכונים, תיקונים והשלמות – מעודכן לנובמבר 2012

גרסה להורדה והדפסה (דרוש קורא PDF)

כמו בכל ספר מדריך אחר, גם בספר מתחת למים נפלו מספר טעויות, בין אם טעויות דפוס והקלדה, או טעויות עקרוניות יותר. במרבית המקומות אין בכוחן של טעויות כאלו לגרום טעות ניווט לצוללים באתר, אבל יש מספר מקומות שבהם ישנו קשר ישיר בין טעות בספר לניווט נכון באתר – בעיקר את הטעויות הללו ברצוני לתקן בדף זה. בנוסף, כחלוף השנים גם אתרי צלילה משתנים אט-אט, בין אם בגלל תזוזת החולות בים התיכון, מפץ הגלים ובעיקר בשל פעילות אנושית.
גם ספר ניווט, יהיה מפורט ומדויק ככל שיהיה, אינו מהווה תחליף לאיסוף אינפורמציה עדכנית ממועדון הצלילה הקרוב לאתר, או מאדם שמתמצא בו. אני ממליץ בחום
זאת ועוד – כאן בבלוג שלי אני מתחזק אינדקס אתרי צלילה, שגם אם לכשעצמו אינו מפורט דיו כדי לצלול על פיו בלבד, הוא מקשר לכל המידע הזמין ברשת אודות אתרי הצלילה וגם למועדוני הצלילה הסמוכים אליו ותוכלו לצבור ידע נוסף משם. וכמובן אתם תמיד מוזמנים לשלוח אליי מייל לכתובתי amir@amirgur.com או דרך האתר כאן, ואשמח לענות על שאלות בנוגע לאתרי צלילה כמידת יכולתי.

הנה הטעויות שאספתי עד כה ממתחת למים. אשמח לקבל מכם תיקונים נוספים, לכתובת המייל שציינתי.

סד"ג "ניצן" – אתר חדש בצפון הים התיכון
באפריל 2012 הוטבע כלי-שיט נוסף כדי להוות אתר צלילה בים התיכון, כקילומטר מול חופי אכזיב. הספינה יושבת על קרקעית בעומק של 26 מ' וחלקה העליון מגיע לעומק 19 מ'. נכון להיום, כחצי שנה אחרי ההטבעה, עוד לא מצאו בה מקלט בעלי חיים רבים, אבל היא מתפתחת בכיוון חיובי ונקווה שעם השנים היא תהפוך לשונית מלאכותית מרתקת. גם כך ה"ניצן" מהווה אתר צלילה נחמד מאוד נוסף בצפון.
מידע מפורט תוכלו למצוא בבלוג שלי באינדקס אתרי הצלילה, תחת הערך "סד"ג ניצן".

מנהרת אכזיב (עמ' 34)
השערוריה של עיריית נהריה מרחפת מעל ראשו של אחד מאתרי הצלילה הטובים של הצפון: בגלל מספר מקרי טביעה של מתרחצים (ולא צוללים) שנלכדו ככל הנראה בתוך המנהרה, המנהרה נחסמה ע"י סורגים צפופים, ושלא כמו בפעמים קודמות שהסורגים היו ארעיים או רופפים, הפעם נראה שזה לתמיד. האתר עדיין קיים, אבל הכניסה המתוארת בספר דרך המנהרה וכל החלק של צלילה בתוך המנהרה אינו מתאפשר, וחבל. אפשר להיכנס דרך מפרץ סער, להגיע עד למערת הפעמון ולחזור באותה דרך, פחות או יותר.

אח"י כידון (עמ' 54)
הספר מאזכר את השחתתה של האנדרטה ללוחמי השייטת על ידי גלי הים, אבל מאז כתיבתו הונחה אנדרטה חדשה, בסמוך לירכתיי הסטי"ל אח"י כידון, וזו עשויה בטון והכסאות אשר מרכיבים אותה מרותכים אל הבטון. ספק אם סערות הים יוכלו לאנדרטה הנוכחית, ומכל מקום כנראה שישחיתו את שברי הספינה הרבה לפני שהאנדרטה תינזק. זו אנדרטה מרשימה למדי, ומדי שנה ביום הזיכרון מוציא מועדון הצלילה פוצקר צלילת יום זיכרון אליה כחלק מטקס שמקיימים ברחבת המועדון.

ספינת הקיטור האיטלקית בחיפה (עמ' 68)
מועדון ול-טל נסגר בנסיבות מצערות – מותו הטראגי של מדריך הצלילה חיים בן-דוד ז"ל. סגירת המועדון רלוונטית לכל הצלילות במפרץ חיפה, שהיו פעם נחלתן של ול-טל, וכיום מבצעים אותן אך לעתים מועדון בלו שבקריית חיים או מועדון הצלילה פוצקר בנהריה.
החדש בספינת הקיטור האיטלקית, היא ששם הוצבה אנדרטה לזכרו של חיים, והיא מונחת במסלול הצלילה המומלץ בספר, בין שברי האונייה, ומוסיפה נדבך מרגש וטראגי עבור מי שהכיר את חיים, שהיה עמוד תווך ודמות מפתח בענף הצלילה בים התיכון ובמפרץ חיפה בפרט.

הדוברה בפלמחים (עמ' 134)
הניווט המתואר נכון, המפה הגדולה נכונה, וגם המפה הקטנה נכונה (עמ' 135). אבל הסימון של המפה הקטנה על פני המפה הגדולה אינו נכון! הריבוע האדום שמסמן את המפה הקטנה היה צריך להיות שלושה סנטימטרים נמוך יותר, כלומר נושק לקיבוץ פלמחים מדרום ולא באותו קו שלו. לאור הסבר ההגעה, כל מי שניסה להגיע לנקודת הכניסה למים אכן הגיע למקום הנכון (עד כמה שידוע לי), אבל היו כאלו שהרימו גבה ולא הבינו מדוע הם לא רואים בתים של הקיבוץ ממש ממזרח להם. לא כולם מצאו את הדוברה, אולם, כי הראות באזור מתעתעת וכי תזוזת החולות בים התיכון גורמת לכך שלפעמים הסלעים שסביב הדוברה מכוסים בחול, ולפעמים לא, כך שמיקומה היחסי ביחס לסלעים אינו קבוע.

הפירמידה וה-Sunboat והרכבים האמפיביים (עמ' 156)

זה כבר לא סוד שהאמפיביים הוסעו ממקומם והועתקו כדי להוות אתרי צלילה חדש ונפרד. הפירמידה עדיין ניצבת במקומה, באותו מיקום שמתואר בספר, אבל המסלול המומלץ בספר, מהפירמידה לאמפיביים ומהאמפיביים לגן הפסלים, אינו רלוונטי עוד. גם מהפסלים נותר רק אחד, כך שזה ממש מסלול יתום. מאידך, ליד האמפיביים הוטבעה בספטמבר 2010 ספינה בשם Sunboat, והאתר נהיה צלילה לאונייה טבועה רדודה וקלה, ושונית ברזל חדשה שמסביבה.
לעומת זאת במהלך 2012 המצופים שסימנו את ה-Sunboat הוסרו, מה שהופך את האתר לקשה לניווט ואף מסוכן עקב סירות וכלי-שיט מהירים שמרבים לפקוד את האזור. מידע מפורט תוכלו למצוא בכתובת amirgur.com/sunboat

הפרדייס (עמ' 176)
כאן נפלה טעות קטנה אך מרגיזה, שביום של ראות בינונית ומטה יכולה אף לגרור טעות בניווט:
האזימוט שיש לקחת מחרטום הסטי"ל לעבר סלע הפרדייס ("סלע השמוק") שבדרך אל הפרדייס הוא 60, ולא 30, כפי שצוין בספר. אמנם זה רק 50 מטרים בקירוב, וביום של ראות טובה אפשר לראות את הסלעים גם אם לקחתם אזימוט 30, אבל ביום של ראות שאינה טובה, יש סיכוי לפספס את הסלע. לא שזה אסון גדול – גם אזימוט 30 ייקח אתכם לכיוון הפרדייס, אבל ללא סימן דרך חשוב (הסלע) שיאשר לכם שאתם על הנתיב, וחבל.

מוקד עניין חדש בחוף בן הרוש, שמורת האלמוגים: שונית תמר, שונית מלאכותית ניסיונית שהוקמה על ידי חוקרים מהמכון הבינאוניברסיטאי באילת. היא נמצאת באזור חולי רדוד מול מועדון הצלילה דיפ-סיאם, שיכולים לכוון אליה בקלות רבה. האתר הספיק למשוך אליו לא מעט בעלי-חיים ונהיה מעניין יותר ויותר, ויחד עם סיבוב בגן הצלופחים ובכל המשטח החולי רחב הידיים שמזמן הפתעות נעימות – זו בהחלט סיבה לצלילה רדודה ורגועה בפני עצמה.

האוניברסיטה (עמ' 195)
מסלול הצלילה בספר נעזר בעצמים מלאכותיים שהיו במים, חלק מניסויים של חוקרי המעבדה הימית (המכון הבינאוניברסיטאי למדעי הים) או שאריות של ניסויי עבר. בשנת 2008 בוצע על ידי חוקרי ותלמידי המכון ניקוי יסודי של החוף שבגזרתם, ונאכפו נהלים חדשים על השארת ציוד במים. לכן, כל העצמים המלאכותיים שצוינו בספר כנקודות ציון במסלול או כמוקדי עניין כבר אינם שם, מה שאינו מפריע למסלול הצלילה להיות מסלול צלילה חביב ונעים, בחצר האחורית של המעבדה הימית.

צלילות מהנות ובטוחות

מתחת למים - 44 אתרי צלילה בישראל

מנהרת אכזיב