סד"ג ניצן
לאינדקס אתרי הצלילה | לעמוד הבית | לקבלת עדכונים מהבלוג במייל שלכם | ליצירת קשר

אינדקס אתרי הצלילה

סירת הדיג ניצן

<<< לכניסה למפת אתרי הצלילה בים התיכון >>>

כללי: סד"ג ניצן היא סירה עם היסטוריה מפוארת למדי! היא הגיעה לארץ בשנות ה-50 כחלק מהסכם השילומים עם ממשלת מערב גרמניה, וחוץ מתפקודה כספינת דיג מכמורת יועד לה גם תפקיד צבאי בעת חירום. הספינה שירתה בחלק ניכר ממלחמות ישראל בתפקידים שונים, ובחייה האזרחיים עברה מהים התיכון סביב כל יבשת אפריקה אל אריתריאה וחזרה!
בשנים האחרונות הספינה כבר לא היתה פעילה, וצדה את עינו של יאיר ים – "פוצקר", שביוזמה שלו וביחד עם ההתאחדות הישראלית לצלילה הוטבעה הספינה בחודש אפריל 2012 מול חופי אכזיב. נכון לחודש מאי 2012, עדיין לא התיישבו עליה כמעט בעלי חיים. להקה של כרומיות ים תיכוניות מרחפות מעליה דרך קבע, מספר מלפפוני ים מהמין סינפטה שחורה כבר מטיילים על הסיפונים ועל החבל שבירכתיים ובסביבתו הקרובה – שפע תטולות של דיונונים מבטיחים את דור העתיד. וזהו בינתיים מהבחינה הזו.
אורך הספינה כ-25 מטר. חרטומה פונה לכיוון מערב-צפון-מערב בקירוב (אזימוט 290 או 300).

אישי: אחרי שה-Sunboat הפתיעה אותי לטובה לפני כשנתיים, ואחרי כל ההכנות והציפייה להטבעת הניצן, הציפיות שלי היו דווקא גבוהות מהצלילה הזו. הניצן מעט קטנה יותר מה-Sunboat, אבל עושה לי רושם שהחדירה אליה יותר מעניינת. ואולי אני משוחד לים התיכון, כרגיל, מעין אפלייה מתקנת שכזו. כך או כך, צלילה כיפית למדי, ואני מקוה שרק תלך ותשתפר עת יאכלסו אותה בעלי חיים שונים.

עובדות ומנהלות: הצלילה נגישה מסירה בלבד, מרחקה מהחוף כקילומטר ומחצה. עומק הקרקעית מתחת לחרטום כ-26 מ', ובירכתיים 25. עומק החלק העליון שלה – 19 מ', כך שהיא אינה מתאימה לצוללי כוכב ראשון. חדירה אליה אפשרית וקלה, אבל המעברים בין חלק מהמדורים ממש צרים ואחריות אישית נדרשת. כמו כן בתוך המדורים יש להימנע מהרחפת משקעים וחול, או לוותר על הכניסה למדור.

למי מומלצת: שני כוכבים ומעלה. כאמור, צולל אשר לא מרגיש מספיק בטוח באיזון שלו, או ביכולת שלו או של בן-זוגו לצלילה להגיב למצבים לא בטיחותיים (כמו הרחפת חול בתוך כלי-השיט או היתפסות של חלקי ציוד בחלקים של הספינה) – טוב יעשה אם יימנע מלהיכנס לתוך המדורים ויסתפק בסיור חיצוני סביב כלי-השיט.

* * *

בשונה מהנהוג באינדקס הזה, שלרוב אינו כולל מפות צלילה והנחיות מדויקות, לצלילה הזו הכנתי סקיצה של הנחיות צלילה ומידע מפורט, פשוט מהטעם שהאתר הזה חדש יחסית ולמיטב ידיעתי לא קיים מידע כזה ברשת או מחוצה לה.

הצלילה: מעמיקים לאורך החבל מהמצוף, שקשור למגלול בירכתיי הספינה. לאורך הדופן אפשר להתקדם לכיוון החרטום, כדי לעבור מתחת לחרטום ובחלק העמוק ביותר – 26 מ'. לאורך הדופן השנייה לחזור לירכתיים, ליהנות ממראה המדחף הענקי בעל שלושת הלהבים, ולעלות לסיפון העליון. בירכתיים שני פתחים שאפשר לרדת דרכם למדורים הפנימיים ואף לעבור זה אל זה בקלות ובבטיחות יחסית. משם להמשיך לאורך הסיפון, אפשר להציץ או לחדור למבנה, וממנו לרדת מטה (רק המוסמכים או מתאימים לחדירה לכלי-שיט) לתוך המדורים העמוקים, עד לעומק של 24 מ' ועוד קצת.
במפלס הסיפון אפשר לראות את השירותים, מסוג "בול פגיעה". כשיוצאים שוב החוצה, בדופן ימין רואים את גרם המדרגות אל הגשר הפתוח, אפשר לעלות בהן ושוב להיכנס קצת למדורים "מאווררים" של הגשר הפתוח, משם לחלק העליון של הגשר וחזרה אל החבל ואל חניית בטיחות.

אפשרויות חדירה: כל הספינה מלאה פתחים שמאפשרים חדירה, רובם רחבים ונוחים, אבל בין חלק מהמדורים התחתונים למדור הסמוך להם המעברים צרים מדי, מה שמצריך קצת אחריות אישית ופשוט לוותר על המעבר, לצאת החוצה ולהיכנס מהצד השני, בפתח רחב יותר. למעשה המפלס התחתון של הספינה מחולק לכ-6 מדורי אורך (אל תתפסו אותי במילה, זה קצת תלוי מאיפה מתחילים לספור…) שאפשר לעבור מכל אחד לסמוכים אליו, בטור. במפלס האמצעי שני מדורים שאי אפשר לעבור מזה לזה, אלא רק לצאת החוצה ולהיכנס מהדלת, והמפלס העליון, הגשר הפתוח – שני מדורים סמוכים עם דלת מזה לזה. בין שלושת המפלסים מחבר גם מעבר רחב ברצפה של הגשר הפתוח והמדור שמתחתיו.

מסביב לניצן: הניצן יושבת על קרקע סלעית-חולית די מישורית ודי ערומה מצמחייה או ספוגים. בעת צלילתי בה נצפו מסביב רק מלפפוני ים מהסוג סינפטה, אבל בהחלט אפשרי שבחורף חתולי ים יבקרו במישור שסביב לה, ואין ספק שלאט לאט בעלי חיים ממגוון סוגים ינצלו את הספינה עצמה כמקום מסתור, וגם המסלע מסביב ירוויח מכך.

סרטון של ההטבעה:

<

ספרות רלוונטית:

– מגזין צלילה, גיליון מספר 49, הכתבה "ניצן – מגרמניה דרך אריתריאה ועד לקרקעית הים" (עפ"י תחקיר מאת פלביו ורגה)

מידע רלוונטי ברשת:

על אודות הניצן והטבעתה:

ניצן – מגרמניה דרך אריתריאה ועד לקרקעית הים, באתר ההתאחדות הישראלית לצלילה.

ההפלגה האחרונה של הניצן, באתר ההתאחדות הישראלית לצלילה.

מועדוני צלילה: מועדון פוצקר בנהריה.

מתחת למים - 44 אתרי צלילה בישראל