בעלי חיים לחופי הים התיכון 2

בעלי חיים לחופי הים התיכון

1>>2>>3

—————————————————————————————

כיפה סרוגה (חד שן משובץ) Osilinus turbinatus | Phylum: Mollusca | Class: Gastropoda

מין מהחלזונות הקדם זימאים, נפוץ במזרח הים התיכון ומערבו וגם במזרח האוקיינוס האטלנטי. שכיח מאד באזור הכרית, על פני סלעים ובנקיקים. לעתים ניתן למצוא פרטים בתת כרית . פיתולי הקונכייה קמורים, בשפה הפנימית של פתח הקונכייה נמצאת בליטה דמוית שן ומכאן שמו. מכסה (אופרקולום) הקונכיה קרני. מין זה ניזון על אצות ורקבובית. ניחן בכושר תנועה טוב יחסית ומנצל כושר זה לתנועה עם קו המים באזור הכרית, מה שמהווה התאמה מפני התייבשות בחגורה זו. לכן, נצפה למצוא ריכוזים גבוהים יותר של חילזון זה בשולי טבלת הגידוד ובאזורים רטובים על פני הטבלה, אך לא באזורי מפץ גלים, שכן אחיזתו במצע לקויה.
—————————————————————————————

צלחית מכחילה Patella caerulea | Phylum: Mollusca | Class: Gastropoda

חלזון מהקדם-זימאים בעל קונכיה שטוחה. פתח הקונכיה גדול והיא חסרת אופרקולום. על צידה החיצוני של הקונכיה מתמשכות צלעות רדיאליות צרות והיא חסרת פיתולים בבוגר, צידה הפנימי מבריק בברק מכחיל. הרגל גדולה ומשמשת בהצמדות חזקה למצע קשה. ניזונה מאצות זעירות וחומרי רקב. בעלת רדולה ארוכה ושיניים חזקות. מין זה מהווה גורם חשוב בשחיקה ביולוגית. מחפשת מזון בעיקר בלילה וחוזרת בתום חיפוש המזון לאותו מקום בו ישבה (homing), שכן זהו המקום המתאים למבנה שפת הקונכיה ומבטיח הגנה מירבית מפני שטיפת הגלים. שוכנת בחופים סלעיים, הנשטפים על ידי נחשולי גלים. שכיחה באזור הכרית התחתון על גבול המים, וכן חשופה למשברי גלים (בניגוד לכיפה סרוגה). ניתן למוצאה גם בכרית העליון על גבול העל כרית וכן על סלעים בעומק של עד 5 מ' (תת כרית). הסוליה החזקה והקונכיה השטוחה מאפשרים את ההצמדות החזקה למצע. מנצלת את מנגנון ההיצמדות ההרמטית למצע כהגנה מפני התייבשות או מפני חשיפה למים מתוקים (בעת גשם), וכן הצמדות חזקה זו מאפשרת לה להתמודד עם שטיפת הגלים. המין משמש כביואינדיקטור וכביומוניטור בחופים מזוהמים (מחקר הנרך באוני' תל אביב).
—————————————————————————————

צינורן בונה Dendropoma petraeum | Phylum: Mollusca | Class: Gastropoda

חלזון המתגודד בצברים צפופים, אשר מהווים מרכיב חשוב בבניה הביוגנית על ידי השקעת קלציום. מהווה את עיקר התוספת המתרבצת על פני הסלע. בין החלזונות מופיעה אצה אדומית גירנית, אשר משמשת כדבק בין פרטי ה-Dendropoma. סלעי חוף הים נתונים כל העת לתהליכי בליה והרס. גדילת החלזונות ובנית הקונכיות על ידם מאיטים את תהליך הבליה, אם כי לא מונעים אותו לחלוטין. מצוי באזור מפץ הגלים והנתז – בכרכובים הפונים אל הים בשולי טבלאות הגידוד. גדילת החלזונות יוצרת כעין חגורה המורמת כ- 10-15 ס"מ מעל פני המים, כך שרצועת ה – Dendropoma יוצרת מעין "חגורת ביטחון", השוברת את מפץ הגלים ומונעת שחיקה מוחלטת של הסלע. על פני משטח הבניה של החלזונות מצויים חלזונות חיים, ואילו בחלק הפנימי מצויים שלדים של חלזונות מתים. איזור זה מהווה בית גידול עבור חברה מגוונת של סרטנים, תולעים, רכיכות, אצות ועוד.
—————————————————————————————

בוצית מגוונת Brachidontes pharaonis | Phylum: Mollusca | Class: Bivalvia

מין במשפחת הבוציתיים (Mytilidae), אשר בה הצדפות נצמדות אל המצע הקשה בעזרת סיבי ביסוס. סיבים אלו מופרשים מבלוטה ברגל ונקרשים במגע עם המים. ניזונה מסינון חלקיקים קטנים מגוף המים (פיטופלנטון בעיקר). נפוצה במיקבצים צפופים מאוד באזור הכרית. תפוצתה אינדו-פסיפית, אולם היא חדרה לים תיכון מים סוף ולאחרונה אכלסה בו בהצלחה חופים סלעיים. במהלך עשרים השנים האחרונות עלתה צפיפותה בחופי ישראל והיא יוצרת משטחים צפופים במקומות בהם הבוצית הקטנה (Mytilaster minimus), היתה הנפוצה בעבר. צדפה זו משמשת טרף מועדף לחלזונות מהסוג ארגמון.
מאפיינים של המשפחה: קישור למצע בעזרת חוטי ביסוס, שריר האדוקטור הקדמי מופחת, ציר החיבור בין הקשוות חסר שיניים.
—————————————————————————————

סירה קטומה Donax trunculus | Phylum: Mollusca | Class: Bivalvia

מין שתפוצתו בים-השחור, בים-השיש, בים התיכון ובמזרח האוקיינוס האטלנטי. חי באזור הכרית של החוף החולי, ממי אפסיים ועד 20 מטרים, באזור החשוף לפעילות גלים וזרמים. הקונכייה עבת-דפנות, משולשת-מאורכת ומבריקה. בתפסיל נראים קווים קונצנטריים ורדיאליים דקים. צבע הקונכייה חום או צהוב, לעיתים עם פסים רדיאליים בהירים. בצד הפנימי הצבע לבן וסגול. פרטים ממין זה ידועים ביכולתם להתחפר במהירות, דבר התואם את סביבת חייהם החשופה לתנועת גלים חזקה. למין זה זוג סיפונים בולטים לאחר ההתחפרות בחול. סיפון הכניסה מצויד בטבעת ריסים המונעת כניסת חול. הצדפה ניזונה באמצעות סינון (filter feeding), ותיתכן גם תזונה על חומר רקב, הנשאב מקרבת הסיפונים (deposit feeding) . מין זה נייד יחסית לצדפות אחרות. הצדפה יוצאת מן החול לפני בוא הגל, נסחפת עמו ומתחפרת במקום חדש, לפני שהגל החוזר יסחף אותה בחזרה. לכן מצויות צדפות אלה בעיקר בחוף פתוח לגלים. נפוצות מאד גם בחופים מזוהמים (או עשירים בנוטריינטים בקרבת שפכי נחלים), דוגמת חופי מפרץ חיפה. באזורים אלה משמש המין כביומוניטור לזיהום ביולוגי (מחקר הנערך באוניברסיטת תל אביב).
—————————————————————————————

תמנון החוף Octopus vulgaris | Phylum: Mollusca | Class: Cephalopoda

מין במשפחת התמנרגליים – Octopodidae. בעל תפוצה רחבה: נפוץ בים התיכון, באוקיינוס האטלנטי ובימים הקשורים איתו. גוף רך המגיע עד לאורך 1.2 מטר בנקבה ו- 1.3 מטר בזכר (כולל הזרועות), אך ידועים גם פרטים גדולים יותר. צבע חום משוייש. בעל 8 זרועות צייד ארוכות, המחוברות בבסיסן בקרום דק. על כל זרוע ערוכות שתי שורות של כפתורי הצמדה. בתמנון קיימת הפחתה מוחלטת של שרידי קונכיה, מה שמאפשר להם להתכווץ ולחדור אף לכוכים צרים ביותר. בעל לסתות חזקות ובלוטות רוק המפרישות חומר רעיל. חי באזור התת כרית במים רדודים, ליד חופים סלעיים, לעיתים מגיע עד אזור הכרית. לכל פרט טריטוריה מוגדרת המוגנת ומוסווית בעזרת אבנים ושברי קונכיות. טורף פעיל בשעות היום, צד דגים, סרטנים ואף רכיכות. לרוב נלקח הטרף לאכילה במקום המסתור. בעת סכנה מתקדם במהירות בעזרת סיפון הפליטה, תוך כדי פליטת ענן שחור וסמיך של דיו. עונת הרבייה בתחילת האביב, וכוללת תצוגה ססגונית תוך כדי חילופי צורה וצבע גוף. דגמי הצבע נוצרים ע"י תאי צבע (כרומטופורים) שכיווצם נשלט עצבית. תאי הצבע אף מעניקים לתמנון יכולות הסוואה מעולות. ההפריה נעשית ע"י החדרת הספרמטופור ע"י הזכר לגלימת הנקבה. הנקבה מטילה את הביצים המופרות בסלע מוסתר, כל ביצה צמודה לגבעול גמיש. בכל תטולה עד 1500 ביצים. עם תום ההטלה נשארת הנקבה במקום ומגינה על תטולתה עד בקיעת הצעירים, משך הדגירה 65-25 יום, בזמן זה הנקבות חדלות לאכול, ורבות מהן מתות לאחר בקיעת הצעירים מהביצים. הפרטים מגיעים לבגרות מינית בגיל שנתיים, ולאחר שחרור השגר הראשון הם מתים. התמנון ידוע באינטיליגנציה המפותחת שלו, בזיכרון וביכולת למידה טובה. לתמנון מוח מפותח מאד, בעל 10 אונות, המפותח ביותר מבין חסרי החוליות.

—————————————————————————————

בלוטון מצוי Chtamalus stellatus | Phylum: Arthropoda | Class: Cirripedia

סרטן קטן מהזיפרגליים הנפוץ באוקיינוס האטלנטי ובים התיכון. במכסה הבלוט (אופרקולום) ארבע לוחיות המופרדות זו מזו בשני קוים מצטלבים ישרים. קוטר פרט בודד מגיע ל-8 עד 10 מ"מ. שכיח מאד באיזורים סלעיים ויוצר התקבצויות צפופות בחלק התחתון של איזור העל-כרית. ניזון ע"י סינון חלקיקים בעת שמים שוטפים את פתח הקונכיה. כל פרט משמש הן כזכר והן כנקבה, ובעל איבר הפרייה ארוך המסוגל להגיע לפרטים שכנים.
—————————————————————————————

בלוטון שטוח Euraphia depressa | Phylum: Arthropoda | Class: Cirripedia

סרטן מהזיפרגליים, תפוצתו מוגבלת לים התיכון בלבד. מזכיר בצורתו את הבלוטון המצוי אך מעט גדול ממנו, וצורת החיבור של חלקי האופרקולום נראית כראש חץ ולא כצלב. שכיח באותם איזורים בהם נוכח הבלוטון המצוי, אך תופס חגורה גבוהה ממנו באיזור העל-כרית.

—————————————————————————————

1>>2>>3