בעלי חיים לחופי הים התיכון 3

בעלי חיים לחופי הים התיכון

1>>2>>3

————————————————————————————–

נזירון אדום רגל Clibanarius erythropus | Phylum: Arthropoda | Class: Malacostraca

נפוץ בים התיכון ובמזרח האוקיאנוס האטלנטי. מין זה של סרטן נזיר הוא השכיח ביותר בחופים הסלעיים של הארץ. אורכו עד 25 מ"מ, אך לרוב הוא קצר יותר. בני המין דרים בצברים גדולים מתחת לאבנים החל מגבול המים, בלגונות ובבורות מים באזור הכרית. אפשר לזהותם על פי פסי האורך הכתומים האדומים והכחולים, הנמשכים על הציפורניים של רגלי ההליכה ועל הצבתות, שהנן על פי רוב שוות בגודלן. סרטני הנזיר שוכנים ברובם בתוך קונכיות ריקות של חלזונות. הם נעזרים בטלסון, בבטן ובזוגות 4 ו 5 של רגלי חזה לשם היאחזות בקונכייה. עם גדילתו של הסרטן, במקביל לתהליך ההתנשלות, הסרטן מוצא לעצמו קונכייה גדולה ומתאימה יותר להמשך חייו. עד רגע הכניסה לקונכייה החדשה הוא חשוף ופגיע לטורפים ולכן נוטה להסתתר בזמן זה. הנזירון ניזון מחומרי רקב וחלקיקים אורגנים. לסרטני הנזיר בטן רכה ולא סימטרית, וקרפס אובלי. רגלי הבטן מנוונות, אצל הנקבות נותרו רגלי הבטן בצד השמאלי לשם אחיזת ביצים ואוורורן.
————————————————————————————–

שישן דו-שן Pachygrapsus transversus | Phylum: Arthropoda | Class: Malacostraca

סרטן קצר בטן ממשפחת השישניים מסדרת מעשירי הרגליים, בעל ראשחזה מלבני הנושא בשפתו הצדדית הקדמית שתי שיניים., צבעו חום-ירקרק זרוע כתמים בהירים והוא מוסווה היטב על גבי סלעי הכורכר. תפוצתו במזרח ים-תיכון, מערב אפריקה ומזרח אמריקה. מאכלס את סלעי החוף באזור הכרית. במשך היום מסתתר בין הסלעים, ולפנות ערב (בחודשי הקיץ) תר אחר מזונו ע"ג הסלעים, שם ניזון מרקב ואצות, שהוא מגרד מן הסלעים בעזרת צבתותיו החדות. השישן מסוגל לשהות זמן רב מחוץ למים ע"י אגירת מים בחלל הזימים והזרמת אוויר על מנת לחמצנם.

————————————————————————————–

חולון החוף Ocypode cursor | Phylum: Arthropoda | Class: Malacostraca

סרטן קצר בטן מסדרת מעשירי הרגליים החולון חי בחופין חוליים ומותאם היטב לחיים על גבי החול: העיניים ארוכות ונישאות על גבי גבעולים כדי להגדיל את שדה הראיה, והן מוגנות על ידי זיפים. קצוות הרגליים מחודדות ומאורכות כדי להיטיב ללכת על פני החול. כל פרט חופר לעצמו מחילה בחול מעל לקו המים ובמהלך היום סותם את פתח המחילה בחול. המחילות עמוקות יותר ככל שהן רחוקות מקו המים, כדי שיחדרו עד לאזורי הלחות. החולון הוא אוכל כל וניזון גם משיירים ופסולת. צבעו צהבהב ועיניו תכולות. הצבתות שונות בגודלן], לעתים הימנית גדולה יותר ולעתים השמאלית.

————————————————————————————–

כוכבון גמדי Asterina burtoni | Phylum: Echinodermata | Class: Astroidea

מין במשפחת הכוכבוניים (Asterinidae), שתפוצתו נרחבת מאוד באוקיינוסים ההודי השקט וכן בים סוף. זהו מין מהגר מים סוף, אשר אכלס בהצלחה מרובה את חופי הים התיכון של ישראל מאכזיב ועד מכמורת, והחליף כמעט לחלוטין את המין המקומי A. gibbosa. צבעו צהבהב-ירקרק בעל כתמים אדמדמים כתומים. גדלו עד 4 ס"מ. מצוי בלגונות, תחת אבנים וסדקי סלעים וניזון מבעלי חיים קטנים. בים תיכון נמצא ע"פ רוב בצורה לא מחומשת עם 3-8 זרועות (להבדיל מהצורה המחומשת המופיעה בים-סוף) מאחר ובאוכלוסיות הים תיכוניות לאורך חופינו הרבייה הנה כנראה רק אל-מינית ע"י השתנצות (fission), וקיימים רק פרטים זכריים. רגלי המים בעלות כפתורי הצמדה. שטח הפנים אבאורלי מכוסה קוצים נמוכים, על שמם קרויה הסדרה: Spinulosida.
————————————————————————————–

קיפוד ים סגול Paracentrotus lividus | Phylum: Echinodermata | Class: Echinoidea

קיפוד-ים רגולרי, צבעו וריאבילי: סגול / צהבהב / חום / ירוק זית / אדום. אורך קוציו 1-2 ס"מ, קצותיהם קהים. נפוץ לאורך חופי הים-התיכון, חי באזורים מוגנים יחסית ממכות גלים, שכיח בעיקר על-פני משטחים סלעיים מאזור הכרית ועד לעומק של 10 מ'. פעיל לילה. מצוי לרוב בגומות שבסלע, הקיפודים נמוכה. הם ניזונים מגירוד אצות מהסלע בפעולה הנקראת רעיה (grazing), תוך שימוש באיבר תזונה בשם פנס אריסטו, המורכב מחמש שיניים גירניות המכונות פירמידות. פנס אריסטו מחובר לממברנה פריסטומלית המקנה לו יכולת תנועה. כאשר צפיפותם גבוהה הם שרויים כמעט ללא תנועה וניזונים ע"י איסוף אצות ורקב מהמים. לקיפוד הים הסגול גונדות גדולות, בהן תאי מין הבשלים כמעט כל השנה. שיא עונת הרבייה מסוף החורף ועד יוני. הזוויגים נפרדים, ההפריה בגוף המים. נשימה מתבצעת בעזרת זימים המצויים סביב הממברנה הפריסטומלית.
————————————————————————————–

גלילן Holothuria sp. | Phylum: Echinodermata | Class: Holothuroidea

בים תיכון מצויים שני מינים: גלילן צינורי H. tubulosa שצבעו חום – סגלגל ובגופו פטמות גבוהות וחזקות וגלילן פורסקל – H. forskali שצבעו לרוב שחום עד שחור, גחון בהיר עם רגלי מים ובליטות גוף לבנות, וגופו רך יותר. שוכנים בקרקעית הים, בסדקים ומתחת לאבנים. סימנים אופייניים הנם טנטקלים מורחבים בלתי מנוצים, הערוכים סביב הפה. צורה גלילית פשוטה. תזונתו על ידי ליקוט יצורים זעירים וחומרים אורגנים מהקרקעית החולית. בגלל הריכוז הנמוך של חומרי מזון בסביבתם בולעים הגלילנים כמויות קרקע גדולות ממנה הם ממצים חומרים אורגנים שונים. חומרי התזונה נספגים במעי, והשאריות מופרשות בצורת גלילי חול מפי הטבעת. במינים מסוימים קיימים רעלים דוחי טורפים בדופן הגוף, וכן קיימים מינים בהם יש הפרשה של חוטי קיוויה (Cuvier) מהאזור האנלי, המשמשים להגנה, הטעייה ותפיסת טרף. ישנם מינים בהם קיימת תופעה של אווצרציה (evisceration) של שחרור חלק מעצי הנשימה, צינור העיכול והגונדות. תופעה זו מתרחשת בעיקר בתנאים לא נורמלים של עקה כגון תנאי צפיפות קשים, מים מזוהמים וכדומה אם כי קיימים מינים בהם תופעה זו הנה חלק ממחזור החיים הרגיל. לאחר האירוע, יש רגנרציה של האיברים ששוחררו. לרוב המינים פעילים בשעות דמדומים או בלילה ובשעות היום נחבאים במקומות מסתור או מתחפרים בקרקעות חוליות.
————————————————————————————–

נקבובית Watersipora sp. | Phylum: Bryozoa | Class: Gymnolaemata

חי-טחב מרפד הבונה מושבות, בעלות צורות גידול מרפדות או מעט מסועפות (כתלות בתנאי הזרם). חי בתת כרית. צבע המושבה חום-אדמדם ולרב ניתן להבחין בזואידים הבונים את המושבה. הגידול מהיר ונעשה בשולי המושבה. גודל המושבה עשוי להגיע לקוטר של 60 ס"מ. מאכלס את כל חופי הים התיכון בישראל במשך כל ימות השנה. מתיישב על סלעים, אבנים, על גבי בעלי חיים שונים ועל גבי אצות רב תאיות גדולות. מצוי גם על עצמים מלאכותיים שונים כחלק מחברת fouling. מסנן את מזונו מן המים בעזרת הלופופורים. השלד הוא גירני.
————————————————————————————–

בוטריל פרחוני Botryllus schlosseri | Phylum: Chordata | Class: Ascidiacea

איצטלן מושבתי, כל 5-10 יחידות במושבה יוצרות קבוצה אופיינית דמויית פרח, בה הן ערוכות כזר של עלי כותרת כתומים. לכל קבוצה כזו יש פתח הפרשה משותף. כל היחידות הבונות את המושבה מכוסות בכיסוי חיצוני משותף. גודל כל פרט במושבה 1-2 מ"מ, אך מושבה גדולה יכולה להשתרע על-פני עשרות ס"מ רבועים של סלעים או אצות. קיימת רביה אל-מינית בהנצה, אך גם יצירת תאי מין והפריה פנימית. בעלי כושר רגנרציה מפותח.
————————————————————————————–

1>>2>>3