20 אתרי הצלילה הטובים ביותר בעולם
לאינדקס אתרי הצלילה | לעמוד הבית | לקבלת עדכונים מהבלוג במייל שלכם | ליצירת קשר

20 אתרי הצלילה הטובים ביותר בעולם

מגזין "צלילה", גיליון 44, ספטמבר 2009

אחת המסקנות שהסקתי מסקר אתרי הצלילה היא, שרוב הצוללים הישראלים מכירים מעט מאוד אתרי צלילה בעולם הגדול. משום כך נראה לי הגיוני ונכון לקבץ מקצת מן האתרים המפורסמים והנחשבים בעולם, ובפסקה קצרה לספר על כל אחד מהם. מיותר לציין שלא הייתי בכולם, ולצערי גם לא ברובם. למעשה, אני בוש לספר, אפילו לא במקצתם. אולי ממש בחלק קטן ממקצתם, אבל איזהו עשיר…? השמח בחלקו, לא?
לצורך זה חשוב לי להבהיר את ההבדל בין אתר צלילה – נקודת עניין ספיציפית שאפשר לכסותה בצלילה בודדת (גם אם ניתן לחזור עליה שוב ושוב בצורות אחרות) , לעומת יעד צלילה – אזור בעולם שבו תנאי הים והסביבה מאפשרים לצלול, וכולל בדרך כלל מספר רב של אתרי צלילה הפזורים על פני אזורים רבים באותו יעד. סיני, למשל, היא יעד צלילה פופולרי, והחור הכחול בדהב הוא אתר צלילה מפורסם באזור דהב שבסיני. באופן דומה, איי פלאו הם יעד צלילה נכסף באוקינוס השקט, ה"בלו קורנר" הוא אתר מפתח ביעד זה.
אז הנה, מובאים כאן 20 אתרי צלילה עולמיים (או יעדי צלילה, אל תתפסו אותי במילה), לאו דווקא לפי סדר חשיבות או מדרג:

יונגלה, אוסטרליה:

אוניית נוסעים אוסטרלית גדולה, הטבועה מול חופיה המזרחיים של אוסטרליה, בתחומי שמורת שונית המחסום הגדולה. היונגלה טבעה בשנת 1911 לאחר שנקלעה לסופת ציקלון, וכיום מונחת על הקרקעית במרחק 30 דק' הפלגה מטאונסוויל, אוסטרליה. הדבר המייחד את היונגלה הוא העושר הרב בבעלי חיים שאופף אותה, הכולל להקות דגים גדולות, דקרים, צבי ים ומחבטנים, אשר הופכים את הצלילה לאחת מצלילות ה-wreck הטובות בעולם.

בלו קורנר, פלאו:
פלאו היא מדינה של קבוצת איים מאורכת, דרומית מזרחית לפיליפיניים, באוקיינוס השקט. הצלילות בפלאו מתאפיינות בקירות אנכיים עמוסי אלמוגים, שפע של דגים ובעלי חיים גדולים גם. הבלו קורנר נחשב לאתר מספר אחת בפלאו, הודות לשילוב בין קיר אלמוגים, להקות דגים ענקיות ובעלי חיים גדולים שבאים מהכחול הגדול.

החור הכחול, דהב:
אולי האתר הכי מפורסם אצלנו, הישראלים, בין השאר בגלל מספר התאונות הרב שארעו בו. אבל בניגוד למיתוס ולמניין הקורבנות, החור הכחול הוא לא אתר מסוכן, אלא מרהיב ביופיו ובדרמטיות שלו. קוטרו של "החור" בשונית הוא למעלה מ-200 מ', ועומקו רב מאוד, אבל הצלילה המסורתית מתחילה ב-Bells שמצפון לו, עוברת בעומק ספורטיבי (עד 30 מ') לאורך קיר דרמטי, ומסתיימת בכניסה רדודה לתוך החור הכחול עצמו, בעומק רדוד. הקשת של החור הכחול נמצאת בעומק של 55-60 מ', והיא הצלילה שגובה את מרבית הקורבנות של החור, למרות שגם זו צלילה שלא אמורה להיות מסוכנת מדי, בתנאי שהיא מבוצעת בהלכה.

החור הכחול, בליז:
זה באמת חור כחול אמיתי, ובעולם כולו הוא מפורסם יותר מהחור הכחול בדהב. שונית אלמוגים בצורת מעגל כמעט מושלם סוגרת בתוכה חור כחול יפהפה, והצלילה מתבצעת מהצד הפנימי של השונית, לאורכו של הקיר האנכי שיורד מטה לעומק רב. חוץ מכרישים שמטיילים לאורך הריף, דגי טונה ושאר חיות גדולות, מה שמרתק בצלילה בחור הכחול של הבליז הם המערות (Overhangs) והנטיפים שבתוכן, בצדו הפנימי של הריף ולעתים קרובות בעומק רב.

שארק ריף, שמורת ראס מוחמד, דרום סיני:
ה-צלילה של חצי האי סיני, ואחת מהמפורסמות בים האדום כולו. השארק ריף והיולנדה ריף נמצאים בדרום חצי האי סיני, היכן שמפרץ אילת ומפרץ סואץ פוגשים בים האדום, ומפגש הזרמים מביא איתו שפע של אלמוגים וחיים, ובעיקר להקות דגים ענקיות של מאות פרטים. ברקודות, טונות, דגי פלטקס רחבים וגם כרישים מזדמנים הם נחלת הכחול העמוק שמול הריף הצבעוני, בנקודה הכי דרומית בסיני.

נייבי פיר, אקס-מאות', מערב אוסטרליה:
צלילה מתחת לרציף ישן של בסיס חיל הים במערב אוסטרליה היא צלילת חוף רדודה, אך מפתיעה למדי. שפע של בעלי חיים פלאגיים (מהים הפתוח) כגון להקות דגים גדולות, כרישים ואפילו לווייתן חולף, יחד עם עולם קטן וצבעוני של חשופיות מרהיבות, דגי קרנון נחבאים וסרטנים מגוונים, וכל זה בין עמודי הרציף בעומד של עד 15 מטר, ובמרחק 300 מ' מהחוף.

מנטה ריף, קונה, הוואי:
בהרבה מקומות בעולם ניתן לצפות במנטות ענקיות מרחפות מעליכם, אבל נדמה שבשום מקום לא יהיה המפגש מרגש וקרוב כמו בקונה שבהוואי. בצלילת הלילה המסורתית שם, יורדים הצוללים עם פנסים ומאירים לכיוון פני השטח, והמנטות מגיעות לריכוז הפלנקטון הגבוה, שמצטופף עוד יותר לאור פנסי הצוללים. המפגש בין המנטות לצוללים הוא קרוב והאינטרקציה ביניהם מרגשת וייחודית, אפילו ביחס לאזורים "מוכי מנטות" אחרים בעולם, כגון המלדיביים או אחרים.

ברקודה פוינט, האי סיפאדן, מלזיה:
זהו אתר הצלילה המפורסם ביותר של מלזיה, גם בזכות השילוב בין ריף מרתק לכרישים וצבים שמטיילים בו, אבל בעיקר בזכות להקה ענקית של ברקודות שכמעט לא מפספסת את הצוללים בברקודה פוינט – אלפי פרטים שממלאים את שדה הראייה.

President Coolidge, ונואטו:
זה אחד מה-wrecks הגדולים והמרשימים ביותר בעולם, הנחשבת בעיניי רבים כאונייה הטבועה הכי אטרקטיבית בעולם לצלילה ספורטיבית. אורכה כ-200 מטרים, והיא שימשה במלחמת העולם השנייה לנשיאת גייסות, למרות שבמקור היתה אוניית נוסעים מפוארת. מלבד הדרמטיות והעניין שבאונייה הענקית עצמה, על סיפוניה נחים תותחים, משאיות, ג'יפים ועוד שפע של ציוד צבאי שנותר בה מאז הוטבעה, במלחמת העולם השנייה. כדי לראות את כל חלקיה ולהכיר את כולה, יידרשו ככל הנראה כ-10 צלילות ויותר רק באתר הזה…

הטיסלגורם, שעב עלי, דרום סיני:
אולי ה-wreck (ואף אתר הצלילה בכלל) המפורסם ביותר בעולם, וללא ספק אחת מהאוניות הטבועות האטרקטיביות לצלילה בעולם, הטיסלגורם היתה אוניית משא בריטית שהוטבעה על ידי מטוסים גרמניים בשנת 1941. על סיפונה מונחים עדיין משאיות, ג'יפים, קרונות רכבת, כמות גדולה של תחמושת, מגפיים וגם האופנועים המייחדים אותה, שאף נתנו לה את הכינוי "אוניית האופנועים". מלבד כל אלו, יש בה שפע של חיים, להקות דגים גדולות, מגוון חסרי חוליות על סיפונה, צבי ים משוטטים ועוד.

הזינוביה, קפריסין:

מעבורת מסוג גלנוע (לנשיאת כלי רכב) שטבעה במרחק של 10 דקות הפלגה מלרנקה, בהפלגת הבתולין שלה בשנת 1980. אורכה כ-180 מ' ומשקלה כ-10,000 טון, מה שהופך אותה לכלי-שיט עצום בגודלו. היא טבועה בעומק של כ-45 מ', וחלקה העליון מגיע לעומק של כ-16 מ'. האזור מתאפיין במים צלולים יחסית ועשירים בדגה – סרגוסים, דקרים, תולעים רב-זיפיות יפהפיות ועוד, אבל אין ספק שעיקר העניין זה גודלה העצום של האונייה והמטען אותו נשאה: כ-104 משאיות אשר מוטלות עדיין על הקרקעית שלידה, עליה ובעיקר במדורים הפנימיים, בהן אוחסנו.


Rainbow warrior, ניו-זילנד:
צלילה לאונייה צבעונית עם היסטוריה מרתקת בצפון ניו-זילנד. ה-Rainbow warrior היתה אונייה של גרינפיס, שהיתה אמורה להוביל מאבק נגד ניסויי הגרעין של ממשלת צרפת באוקיינוס השקט, וערב יציאתה לים מוקשה על ידי סוכני ביון צרפתים וטבעה בנמל שבאוקלנד. לאחר טביעתה נגררה האונייה לעומק 30 מטרים על מנת שתהווה אתר צלילה, ואכן, במרוצת 20 השנים שחלפו מאז כוסתה האונייה בבעלי חיים, ביניהם שושנות ים צבעוניות, ספוגים מרפדים, והרבה דגה ועושר תת-ימי.

קוקוס, קוסטה ריקה ומלפלו, קולומביה:
אלו שני איים קרובים זה לזה באופן יחסי, ודומים (אך גם שונים) באופיים. מרחקם של איים אלה מהחוף הוא כ-600 קילומטרים, ומרחק דומה מקבוצת איי גלפגוס אשר מדרום להם. אל שני האיים ניתן להגיע בהפלגה ארוכה מהחוף, והם מזמנים מפגש ייחודי עם שפע אדיר של חיות גדולות שאין כדוגמתו: להקות של מאות ואלפי פרטים של דגי ים פתוח, כרישים ממגוון אדיר של מינים, להקות של מאות פטישנים, כרישי לווייתן, דולפינים ועוד.

קשת דרווין והאי וולף, גלפגוס:
אלה הם שני האיים הרחוקים והמבודדים בקבוצת איי גלפגוס, שספינות השיט הרגילות לא מגיעות אליהם. אלה איי סלע וולקני, המזדקרים מתוך הים באמצע האוקינוס, וסביבם עושר מרהיב של להקות ענק, פטישנים, חבורות של עטלפי ים ומחבטנים וגם מספר גבוה של כרישי לווייתן, המבקרים באיים אלו.

ג'קסון ריף, מיצרי טיראן, דרום סיני:
הצפוני מבין שרשרת הריפים של מיצרי טיראן. צדו הדרומי של הג'קסון ריף מוגן לרוב ממפץ הגלים ומזרמים חזקים, ומאפשר תנאי עגינה נוחים וצלילה רגועה יחסית. הפינות המערבית והמזרחית של האי חשופות לזרמים, ולפיכך עמוסות בעושר רב של אלמוגים ודגים, מעין גן קסום בעומק רדוד, שמרהיב לבקר בו. מצפון לריף הים לרוב גבוה ולא נוח, אבל בחודשי הקיץ הופכת להקה קבועה של פטישנים גם את הצד הזה לאטרקציה לצוללים, ויש סיכוי לא רע לראותם.

איי האחים, דרום מצרים:

שני איים מול דרום מצרים, בלב הים האדום. הזרמים החזקים מביאים איתם שפע של מזון לשונית האלמוגים העשירה, שמושכת בתורה מגוון בעלי חיים, כולל סיכוי גבוה לכרישים. הצלילות מאופיינות בקירות אנכיים תלולים מכוסי אלמוגים, וזרמים חזקים.

אוריסקני, מפרץ מקסיקו:
נושאת המטוסים האמריקאית מחזיקה בתואר השונית המלאכותית הגדולה בעולם, ולא בכדי: אורכה נושק ל-300 מטרים, משקלה כ-30,000 טון. היא שירתה במלחמת קוריאה ובמלחמת וייטנאם, והוטבעה בשנת 2006 בעומק של כמה עשרות מטרים. הסיפון שלה נמצא בעומק 40 מטרים, אבל המבנה וחלקים שונים מגיעים עד לעומק של 20 מטרים ובכך מאפשרים לצוללים מכל דרגות הצלילה ליהנות ממנה. להקות של דגי טונה חולפות באונייה הענקית, וגם דגי לוקוס (דקרים) שמצאו בה בית מוסיפים לה עניין.

Fujikawa Maru, טראק לגון, מיקרונזיה:
בלגונה הזו שקוע צי יפני שלם, שהוטבע על ידי התקפה אווירית אמריקאית בשנת 1944. חוץ מכ-60 כלי-שיט טבועים, גם מספר לא קטן של מטוסים, וכל זה בתפאורת אלמוגים רכים צבעוניים. ה-Fujikawa Maru היא מיכלית של 7,000 טון באורך של כ-130 מ', הניצבת זקופה בטראק לגון ונחשבת לאחד מכלי-השיט הטבועים האטרקטיביים באזור.

סלע רישליה, איי אנדמן, תאילנד:
אין ספק שבתאילנד אינספור אתרי צלילה מרהיבים שהיו ראויים להיכנס לרשימה זו או אחרת, וסלע רישליה הוא אחד המפורסמים והבולטים שבהם. עמודי סלע המסודרים בצורת פרסה בלב ים, ומפורסמים גם בשל הסיכוי לראות כרישי לווייתן, מנטות או להקות של ברקודות, אבל גם בגלל אפשרויות המאקרו לצלמים ולחובבי בעלי החיים הזעירים, כגון סוסוני ים, דגי פרוגפיש וחסילונים.

אטול ביקיני, איי מרשל:
בחצי הדרך בין אוסטרליה להונולולו, איי מרשל הם קבוצת איים בלב האוקיינוס השקט. קבוצת האיים מפורסמת בגלל סדרת ניסויי אטום שערכה בה ממשלת ארצות הברית בשנות החמישים, וגם בגלל מספר רב של כלי-שיט שטבועים בה. האטול עצמו – שעל שמו נקרא בגד הים המפורסם, שהושק בסמוך לניסוי האטומי – אינו מיושב וספק אם הוא כשיר למגורי אדם בגלל שיירי הניסויים, אבל הלגונה עצמה הוכרזה כשמורת טבע וצוללים מורשים לבקר בגן העדן של אוניות שטבועות בה, כולל ה-USS Saratoga – נושאת מטוסים אמריקנית, צוללת יפנית ועוד מספר משחתות.

לרשימת 10 אתרי הצלילה הטובים ביותר בעולם אצלי בבלוג