סקר אתרי הצלילה
מגזין "צלילה", גיליון 44, ספטמבר 2009
לכל צולל יש אתר שהוא אוהב יותר, ואוהב פחות, אתר שהוא צולל בו יותר, או לא צלל בו עדיין ורק מפנטז עליו. לי, כידוע, יש עניין רב באתרי צלילה בארץ ובחו"ל, אבל סקרן אותי לדעת מה ההעדפות של צוללים בארץ. אז לקראת גיליון 44 שמוקדש בחלקו הגדול לאתרי צלילה יזמתי סקר, מטעם מגזין "צלילה". 191 צוללים וצוללות השתתפו בסקר, ובאמצעות המדגם הזה ניתן להסיק כמה תובנות, או לפחות להתרשם מהעדפותיו של הצולל הישראלי.
מובאות כאן תוצאות הסקר והמסקנות הנגזרות מהן – על פי הבנתי בלבד, וכל אחד זכאי לפרשן כרצונו.
ראשית, קצת נתונים ומסקנות לגבי אוכלוסיית המדגם:
אוכלוסיית המדגם מורכבת במשולב מחברי פורום הצלילה של תפוז, צוללים של מועדון פוצקר בנהריה, וצוללים או קוראי הבלוג של מועדון הצלילה מנטה באילת. לשלושת הגופים תודה רבה על השתתפותם הפעילה בסקר!
מתוך 191 צוללים:
התפלגות על פי מגדר:
164 צוללים
27 צוללות
ללמדנו, אולי, על היחס בין צוללים לצוללות בענף כולו – 14% נשים.
התפלגות על פי דרגת צלילה:
2 צוללי כוכב אחד
114 צוללי כוכב שני
55 דייבמסטרים
7 עוזרי מדריך
17 מדריכים
כמובן שאין להסיק מכך ש-40% מכלל הצוללים הם בעלי דרגות הדרכה כלשהן, יש להניח שיחס זה מוטה עקב השתתפות סגל המועדונים (שוב תודה לפוצקרים ולמנטות) ועקב העובדה שממוצע דרגות הצלילה של צוללי פורום תפוז הוא גבוה מהממוצע מחוצה לו.
מספר צלילות, ותק ותדירות צלילה:
ממוצע צלילות לאדם – 411, ממוצע ותק לאדם בתחביב – 9 שנים. מובן מאליו שזו הטיה של מדריכים שצללו אלפי צלילות, ולכן בדקתי ממוצע צלילות של צוללי שני כוכבים בלבד. ממוצע זה עמד על 170 צלילות לאדם. ממוצע זה לבדו נשמע לי אף הוא גבוה מדי מכדי לייצג את כלל האוכלוסייה. ואכן, בין הצוללים של מועדון מנטה (לאחר ניפוי דרגות מתקדמות) מספר הצלילות הממוצע עומד על כ-52, וממוצע ותק בתחביב כ-4 שנים. מכאן אפשר להסיק כ-10-15 צלילות בשנה לאדם, בממוצע.
צלמים תת-ימיים:
מתוך 191 המשתתפים, כ-89 מצלמים מתחת למים, 46% מכלל הצוללים! מובן שיש כאן הטיה, שהרי צוללי פורום תפוז הם חלק ניכר מהמדגם, וחלקם הגדול מצלם. בניפוי צוללי פורום תפוז, 37% מכלל הצוללים אוחזים מצלמה בצלילותיהם וזה עדיין נתון מפתיע ומרשים. למעלה משליש מהצוללים בארץ מצלמים מתחת למים!
נעבור להעדפות הצוללים באשר לאתרי הצלילה שלהם:
התוצאות אולי לא יפתיעו: כ-90 אחוז מהצוללים אוהבים בעיקר שונית צבעונית, הרוב המכריע של הצוללים אוהבים גם אוניות טבועות ובעלי חיים גדולים. צלילות לילה או מערות ונקיקים עושות את זה במיוחד לכחצי מהצוללים, פחות מרבע ציינו שצלילות טכניות או עמוקות במיוחד זה הקיק שלהם, וכ-70 אחוז מהצוללים פשוט לא יודעים מה זה צלילות זרם, כי אחרת איך תסבירו שרק 30 אחוז כתבו שהם אוהבים במיוחד צלילה שבה לא צריך להתאמץ אלא לתת לזרם לקחת אותך לכל המקומות היפים שאליהם הוא נוסע?
גם כאן אין הפתעות: מרבית הצוללים הישראלים לא צללו בהמון יעדים בעולם, ומלבד צלילות בישראל הרי שסיני היא היעד המועדף עלינו. אך טבעי הוא ששמורת ראס מוחמד (ובמיוחד השארק ריף) זכתה לתואר האתר הכי טוב בעולם בעיני הצולל הישראלי, עם 14 אחוז מהקולות, וגם אתרים נוספים בסיני כמו הטיסלגורם, החור הכחול ואתרים שונים בסיני זכו למספר רב של הצבעות (בין 5-6 אחוז מהמצביעים לכל אחד מהם בנפרד). תאילנד ושונית המחסום הגדולה באוסטרליה חולקות את המקום השני, עם שישה ורבע אחוזים מהמשתתפים שהצביעו לכל אחת מהן. עוד היו גבוהים ברשימה הזינוביה בקפריסין (בזכות צוללי פוצקר, כמובן), גלפגוס, ואפילו אתרים בדרום אפריקה. עם מספר הצבעות נמוך הופיעו פלאו, המלדיביים, הצוללת שירה, היונגלה באוסטרליה, איי אנדמן ועוד כמה.
כאן מתמודדים ביניהם הסטי"ל ושמורת האלמוגים באילת. בקטגוריית שמורת האלמוגים נמצא מי שכתב "סלע משה" או "המניפות", אבל גם מי שלא היה ספיציפי ופשוט כתב "שמורת האלמוגים". אתרים ספציפיים שנמצאים בתחומי השמורה (הגנים היפניים, המערות) זכו לקטגוריה משלהם, כיאה לאתר נפרד.
13 צוללים (כ-7%) ציינו שהנקרות הוא האתר הטוב ביותר בארץ לדעתם. מרביתם צוללי פוצקר, באופן לא מפתיע.
קרב עקוב מדם שבסופו הסטי"ל הוא המנצח הבלתי מעורער, למרות שמולו התמודדה שמורת האלמוגים האהובה, עם השטח הנרחב ומספר האתרים שאותו היא כוללת. הסטי"ל אח"י סופה – שהוטבע לפני 15 שנה (1994) כדי להוריד לחץ צוללים מהשונית ולהוות אתר צלילה פופולרי – ממלא את תפקידו נאמנה, והוא אתר הצלילה הכי פופולרי בארץ! את מי שצלל בסטי"ל בשעות העומס הנתון הזה לא יפתיע כלל, אבל כשחושבים על זה, זה די מדהים. אני לא בטוח אם יש הרבה מקומות בעולם בהם לצד שונית אלמוגים, דווקא אתר מלאכותי ויזום גורף את מרבית הצוללים אליו, ולא מדובר כאן על צלילות קורסים מהמועדון הסמוך אלא על צוללים מוסמכים ממגוון מקורות.
כאן אכזיב זכתה במקום הראשון, אבל יש לקחת בחשבון שבקטגוריה זו כלולות הן צלילות החוף של אכזיב, והן הקניון, שאליו מגיעים עם סירה. יתרה מזו, אין ספק שיש כאן הטיה של צוללי פוצקר, שזהו, ללא ספק, האתר הכי נצלל שלהם. בניפוי הצוללים של פוצקר מהמדגם, האתר הכי נצלל הופך להיות קיסריה או מערות גורדון, ואכזיב רק במקום השלישי.
כאן המסקנה העיקרית שלי היא, שאנחנו לא מכירים מספיק אתרים בעולם. ראשית, כמעט כולם כתבו מהו היעד שעליו הם מפנטזים, ולא ידעו לפרט על אתר ספיציפי. זה הגיוני, כמובן, אבל טעון שיפור. דבר שני, עצם העובדה ששונית המחסום הגדולה באוסטרליה זכתה במקום הראשון, מעיד בעיניי על חוסר הכרות. היא אמנם גדולה, אבל אישית אני חושב שזכתה לכך בחסד ולא בזכות. אולי כן בזכות, בעצם. בזכות השם המשכנע שלה, בזכות הגודל העצום, ואולי גם בזכות הקמפיין המוצלח שהריצה מדינת קווינסלנד לאחרונה, עם הצעת המשרה לג'וב הכי טוב בעולם, בשונית המחסום הגדולה.
במקום השני ניצבת הטיסלגורם, ואחר כך גלפגוס. אין ספק, אנחנו מיין סטרים, וזה בסדר. אבל לא יזיק להכיר עוד קצת אתרים בעולם, ובדיוק לשם כך, מובא בהמשך פירוט אתרי הצלילה המובחרים בעולם.
טוב, צפוי מאוד: כריש לווייתן הוא האלוף הבלתי מעורער שלנו, החלום הרטוב, בענק. גם המנטה לא פראיירית, ואחר-כך כרישים (באופן קולקטיבי, למעט כריש לווייתן, ויסלחו לי כל אותם מפנטזי העמלץ הלבן או הכחול או האדום עם הנקודות).
אז אלו המסקנות שהסקתי אני מהנתונים. אתם מוזמנים כמובן להסיק מסקנות משלכם ואף לציין לעצמכם (בלב!) היכן טעיתי או לא לקחתי בחשבון הטיות מחקר, אבל העיקר – שלמדנו קצת על עצמנו ועל ההעדפות שלנו כצוללים, ואפשר ללכת לצלול עם הזרם, או נגדו, על פי ההעדפה האישית שלנו.
תודת מערכת המגזין נתונה לשלושת הגופים ששיתפו פעולה באיסוף הנתונים ופרסמו את הסקר על דפי האתר שלהם, רשימת התפוצה, או על דלפק המועדון. תודה גדולה לפורום הצלילה של תפוז, למועדון הצלילה פוצקר בנהריה, ולמועדון הצלילה מנטה רד-סי ספורט, אילת.