זהירות !!! ברוכים הבאים לים התיכון.
הים התיכון שונה מים סוף בהרבה דברים. הצלילה פה קשה יותר ולמרות שרוב סכנות הצלילה שלמדנו בקורס (מחלת דקומפרסיה, שכרון מעמקים ועוד) פחות רלוונטיות לצלילות הרדודות שיתוארו בהמשך, יש פה סכנות אחרות ממשיות ומאיימות לא פחות:
1. איבוד בן זוג: הראות בים תיכון באיזורנו אינה מסבירת פנים. למעשה כשאומרים שהראות "טובה" מתכוונים לכך שאפשר לראות את בן הזוג כשהוא מאד קרוב, ובימים הנדירים שבהם אפשר ממש לראות למרחק שגדול מ-4-5 מטרים אומרים שהראות "מדהימה", "כמו באילת" (שזה בדרך כלל הגזמה פראית כמובן) או "חובה לצלול". לכן חשוב מאד בכל צלילה בים התיכון להישאר קרובים לבן הזוג, להשגיח עליו כל הזמן ולתאם נוהל איבוד בן זוג שמתאים לאתר הצלילה. הנוהל המומלץ הוא להישאר במיקום אחרון כדקה ולחפש את בועות בן הזוג בכל הכיוונים. לאחר מכן לעלות לפני המים ללא חניית בטיחות ולחפש אותו שם. יש להישאר על פני המים ולא לעשות גיחות חיפוש למטה כדי שכשהוא יעלה הוא ימצא אותך מייד. יש לקבוע מראש נקודת מפגש בחוף למקרה שלא איתרתם אחד את השני בים וכמובן להיעזר במועדון הצלילה הקרוב במידה ובן הזוג עדיין לא נמצא.
2. זרמים, רוחות, גלים: לעתים בים התיכון עשוי להיות זרם חוזר חזק שימנע או יקשה את הגעה לחוף, או זרמים מקבילים שיקשו על הדרך חזרה וירחיקו אתכם מנקודת המוצא. במקרה של זרם חוזר לעולם אל תנסו להיאבק בו ולשחות נגד הזרם. בדרך זו ייגמר לכם הכוח בטרם תצליחו להגיע לחוף והזרם החוזר ייקח אתכם ללב ים. הדבר הנכון הוא לשחות בניצב לזרם (במקביל לחוף) ובנטייה קלה לכיוון החוף עד שתצאו מהזרם החוזר או תקלעו לגלי חוף שיסיע אתכם לחוף מבטחים. כמובן שעל פני המים ניתן לקרוא לעזרה ולהשתמש במשרוקית. זרמים לאורך החוף פשוט יסיעו אתכם לכיוון אחד אך יקשו עליכם את התנועה בכיוון השני ויש לקחת אותם בחשבון בתכנון הצלילה. תמיד עדיף לשחות את הדרך הלוך נגד הזרם ולהסתייע בזרם בדרככם חזרה. תבררו את מצב הזרמים במועדון הצלילה, אך תבחנו אותו בעצמכם בהיכנסכם למים ואל תחששו לשנות את תכנית הצלילה בגלל הזרמים.
ים גלי גורם למשברים שפוגעים בנוחיות הכניסה והיציאה מהמים והסכנה העיקרית היא להיזרק על הסלעים. בים גלי מעט רצוי לתכנן על אתרים בהם הכניסה והיציאה מהמים נוחות ורצוי חוליות ויש להימנע מלהתקרב לסלעים. בים גלי וסער לא צוללים נקודה. זה הזמן להספיק את כל הדברים האחרים כדי שבסופשבוע הבא תוכלו לצלול בראש שקט.
שימו לב לרוח. אמנם השפעתה על הצלילה עצמה קטנה, אך רוח שהתחילה כשנכנסתם למים עשויה להיות חזקה יותר כשתצאו וזה זמן מספיק ע"מ שהיא תרים גלים ויתפתח ים סוער. תמיד לפני הצלילה תסתכלו על המים ואם מופיעים "ברבורים" (אדוות) הרוח מבשרת רעות.
3. תנועת כלי-שיט: מאחר שבים התיכון הרבה צלילות הן צלילות חוף רדודות, חלק מהאתרים נמצאים באיזורים המועדים לתנועת סירות דיג שמתקרבות לאותם סלעים שמושכים אותנו הצוללים. תנועת הגלים, איזון לא טוב וכניסה לפניקה הם רק חלק מהגורמים שעשויים לגרום לכם לעלות לפני המים ברגע הלא נכון ולהיפגע. לכן בצלילה בים תיכון חשוב לקחת מצוף + דגל צלילה, ורצוי מצוף כזה שאפשר להשקיעו במים במעבר במנהרות או מערות סגורות מלמעלה. תקפידו שאתם מאוזנים היטב וברגע הנכון תוכלו לשקוע עד לקרקעית, כך שגם כלי-שיט שחולף מעליכם ומתעלם מהמצוף לא יפגע בכם. ובעיקר היו ערניים לקולות המנועים הנשמעים היטב מתחת למים ובמקרה כזה "הקפיאו" את הצלילה והישמרו לנפשותיכם. לפני הצלילה בצעו הערכת מצב לגבי תנועת כלי-השיט באזור ואל תהססו לבטל את הצלילה אם יש ריבוי סירות באיזור. תמיד תוכלו למצוא תחליף מספק בקרבת מקום.
נוהל עליה לפני המים: הקפד על ציפה נייטרלית במהלך העלייה, בצע תוך כדי סיבוב 360 מעלות וסריקה לצללית כלי שייט על פני המים, האזן לקול מנועים, תוודא שבן זוגך מסתכל עליך עד הגיעך לפני המים. עלה בקרבת המצוף ואם אפשר גם בקרבת ריף הבולט מעל המים ועם הגיעך קרוב לפני המים הושט ידך למעלה. לפני שתנפח מאזן בצע סריקה מעל המים לנוכחות כלי-שיט כלשהו ורק לאחר מכן נפח מאזן וכדבר אחרון הוצא הווסת והסר המסיכה מהפנים.
4. רשתות דיג: חופי הים התיכון ובעיקר האזורים הסלעיים מלאים ברשתות דיג חלקן שלמות ופעילות וחלקן "רשתות רפאים" שננטשו או נקרעו ונשארו במים. קשה להבחין ברשתות וברגע שנגעת בהם אפילו בקצה הסנפיר – אתה מסובך ברשת לחלוטין ולא יכול לצאת ממנה. לכן בים התיכון צוללים תמיד עם סכין לכל צולל (ולא מספיקה סכין אחת לכל הצוללים) ויש המצוידים אף בסכין ספייר – למקרה שקשה להגיע לראשית. כמו כן כמובן יש להישאר ערניים לרשתות דיג כל העת ולהשגיח על בן הזוג. למרות שהרשתות הללו יקרות מאד לדייגים שפרסו אותן אל תהססו לחתוך בהן כמידת הצורך אם נתפסתם ברשת. החשוב מכל הוא לא להיכנס לפניקה ולזכור שהסכין ובן הזוג יוציאו אתכם מזה בשלום.
5. מערות ונקיקים: חלק מהקסם של צלילה בים התיכון זה מגוון הנקיקים, הכוכים, המערות, המנהרות, הנקרות והמעברים שבאיזורי המסלע. בחלק מהמעברים האלו ניתן לעבור בבטחה מבלי לסכן את עצמכם וזה חלק מהריגוש והעניין שבצלילה. יחד עם זאת יש לזכור שנקיק שקל להיכנס אליו לא תמיד קל לצאת ממנו. לכן למערות ונקיקים שלא קיבלתם אינפורמציה מפורשת לגביהם שאפשרי להיכנס אליהם עדיף שלא תכנסו ותסתפקו בלהציץ פנימה עם הפנס. כשכן כן נכנסים למעברים צרים ונקיקים תמיד רק אחד נכנס ובן הזוג משגיח מבחוץ עד שחברו יוצא (יוצאי הדופן לכך הם כמובן מנהרות רחבות ידיים כדוגמת הנקרות בראש הנקרה או מנהרת אכזיב שמאפשרים כניסת כמה וכמה צוללים בו זמנית). כמו כן כדאי להכיר את המאזן שאתם משתמשים בו היטב על מנת לאפשר הסרה מהירה של יחידת הצלילה במידת הצורך.
חשוב לזכור שאלו רק חלק מהסכנות המאפיינות במיוחד את הצלילה בים התיכון, אך הן לא היחידות. לכן חשוב להיעזר במועדוני הצלילה ובידע שנרכש בניסיונות הקודמים כדי להימנע ממצבים לא נעימים.
ולשמור תמיד על צלילה מהנה ובטוחה, בים התיכון ובכל ים.