צלילה עם דולפינים
מגזין "צלילה", גיליון 48, ספט' 2011
"קורס התמחות צלילה עם דולפינים? למה צריך לעבור קורס כדי לצלול עם דולפינים???" את השאלה הזו שאל אותי כמעט כל מי ששמע שאני מתעתד ללוות קורס כזה. והאמת היא שלא צריך. אבל גם לא צריך קורס התמחות בנושא סביבה ימית, או בנושא צילום תת-ימי, ובכל-זאת אנשים נרשמים לקורסים הנ"ל חדשות לבקרים, כדי להשתפר באותם תחומים, וכדי ליהנות מהם יותר. ובכן, גם קורס התמחות צלילה עם דולפינים הוא כזה: ארבע הצוללות שליוויתי בקורס ההתמחות שלהן ללא ספק שיפרו את הבנתן את עולמן של הדולפינים, למדו לא מעט על החיות שכולנו אוהבים, אבל בעיקר נהנו מחוויה יוצאת דופן: סופשבוע שכולו דולפינים.
ארבעת הבנות – דנה, טל, רימה ושירה – הן צוללות צעירות. בקושי מלאו להן 20 צלילות, וזה גם ניסיון הסף הנדרש להירשם לקורס הזה, שמצריך שליטה מסוימת באיזון ובצלילה כדי להפיק ממנו את המיטב. הן זכו בקורס הדולפינים, מתנת ריף הדולפינים כמובן, כחלק מהזכייה שלהן בתחרות "חלומות בכחול", שכללה זכייה בקורס צלילה לכל הקבוצה, ציוד צלילה, חופשת צלילה בסיני, צלילות בצפון וכן – גם קורס התמחות צלילה עם דולפינים!
אני הצטרפתי אליהן לקורס כשומע מן הצד (לא נדרשתי להיבחן על החומר…) וכמובן שליוויתי אותן בצלילות.
הקורס התחיל, כמו כל קורס – בכיתת הלימוד. שם המדריך אסף, שליווה אותנו בכל היומיים של הקורס, לימד את הקבוצה על עולמם של הדולפינים והיונקים הימיים בכלל. השיעור כלל נושאים כלליים כמו מינים של דולפינים ולווייתנים מכל רחבי העולם, ביולוגיה ופיסיולוגיה של יונקים ימיים וגם נושאים הקשורים יותר לדולפינים הנמצאים בריף הדולפינים כמו היסטוריה של הלהקה המקומית ועוד.
בעולם כ- 90 מינים של יונקים ימיים מסדרת הלווייתנאים, מתוכם כ- 50 מיני דולפינים, הגדול בהם הוא האורקה, הלווייתן הקטלן. 5 מינים של דולפינים חיים במים מתוקים (ראו כתבתה של דפנה בן-נון בעמוד XX בגיליון זה) וכל שאר המינים חיים בים ובאוקיינוסים.
למרות שהחיים התפתחו בים, ושכל חברי סדרת הלווייתנאים חיים בים בלבד, הם למעשה יונקים שהתפתחו ביבשה וחזרו לחיים בים, לפני עשרות מיליוני שנים. משך מיליוני שנות אבולוציה סיגלו לעצמם הלווייתנאים תכונות המתאימות אותם לחיים בים, כגון גוף חלק ובעל צורה הידרו-דינאמית, חור נשיפה הממוקם בחלק העליון של הגב, יכולת עצירת נשימה ממושכת וצלילה לעומקים גבוהים, וכמובן גם את היכולת לאיכון-הד (סונאר) הקיים אצל מרבית מיני הסדרה.
בשיעור למדו הבנות על כל אלה בהרחבה.
גיליון 46 של מגזין "צלילה" הוקדש כולו לנושא יונקים ימיים בישראל, ואם ברצונכם להרחיב ידיעותיכם בתחום, מומלץ לכם לעיין בו שוב.
לאחר השיעור הבנות החלו להתרגש – הכנות לקראת הצלילה הראשונה בקורס, והמפגש הראשון במים עם הדולפינים.
הקורס כולל שלוש צלילות עם דולפינים, והראשונה מתוכן הוקדשה בעיקר להתרשמות והיכרות עמם, וכדי לסגל את כללי ההתנהגות הראויים בעת מפגש עם יונקים ימיים מתחת למים. מניסיוני, הצלילה הזו דמתה לצלילה "הרגילה" עם דולפינים בריף, זו שחווה מי שבא לצלילה בודדת עם דולפינים.
הכניסה למים בריף הדולפינים היא בירידה קלה מהחוף, אל קרקעית חולית. כבר באזור המים הרדודים, עוד לפני שלבשנו סנפירים, שמעתי את דנה (הצוללת, להבדיל מדנה הדולפינה) צועקת בהתרגשות, וידעתי שדולפין ראשון הגיע לביקור. תודרכנו היטב לא להושיט יד לגעת לדולפינים, ולמעשה באזור הזה ממש להתעלם מהם, שכן באזור הצפוף באנשים ומוגבל מבחינת תנועה גם בגלל העומק, הדולפינים יכולים להיות בלתי צפויים. כך שנתנו לדולפין לחלוף וירדנו אל מתחת למים. צללנו אחרי אסף, שהוביל אותנו אל החלק העמוק של מתחם ריף הדולפינים.
העומק מירבי באתר כ- 13 מטר ושם צללנו לאורך הרשתות החיצוניות התוחמות את האתר. אולם לדולפינים אין מקום מפגש מועדף ולכן הצלילה מתבצעת בניחותא, עם עצירות להמתנה והתבוננות. אם הם יבחרו להגיע לבקר, הרי שזה יכול לקרות בכל מקום במתחם שלהם. לעתים עדיף להמתין בנקודה אחת, לצפות בדולפינים ולהמתין שיתקרבו. אולם אסור לגעת בדולפינים, גם אם הם בוחרים להתקרב למרחק נגיעה ואפילו נראים כאילו הם מבקשים את זה. זהו כלל עליו מקפידים מאוד בריף הדולפינים, והוא נועד על-מנת להגן על הצוללים והדולפינים כאחד.
אסף לקח אותנו לאזור שבו ניתן להשקיף לעבר חלון שדרכו עוברים הדולפינים למתחם נוסף, שאינו נגיש לצוללים. במילים אחרות, אם הדולפינים מבקשים לעצמם פרטיות, יש להם אזור שלם שבו פולטי הבועות אינם יכולים לבקר. דרך החלון הזה צפינו בהם חולפים פנימה והחוצה מספר פעמים, ואגב כך הם גם חלפו לידינו מדי פעם, כשרוח המשחק או הסקרנות נחה עליהם. בדרכנו חזרה לכיוון היציאה, אסף הוביל אותנו דרך השונית המלאכותית שנמצאת שם. סירה טבועה מונחת על הקרקעית, מספר גושי אלמוגים גדולים שמושכים אליהם דגי שונית ועוד. גולת הכותרת היתה פינת הנקאי. אסף הדגים לנו כיצד דג הנקאי טועה בו וחושב שהוא דג, ובעת שהוציא את פיית הווסת הדג נכנס לפיו וביצע בו טיפול ניקוי יסודי. אחד-אחד עמדנו בתור וזכינו לטיפול דומה מתנת הדג הנקאי, שמצידו נהנה ממתן השירותים כמעט כאילו היינו דגים.
ביציאה מהמים הבנות לא הפסיקו לדבר על הצלילה ועל הדולפינים, שהרי היתה זו הצלילה הראשונה שלהם עם החיות המופלאות. בצלילות הבאות אנחנו עתידים להתבונן בהתנהגות שלהם יותר לעומק, להבין את יחסי הגומלין בין הפרטים השונים בלהקה, ולהבין את המשמעות של התנועות שלהם והכוונות שלהם.
מסיבה זו הוקדש השיעור השני ברובו להיכרות עם חברי הלהקה, סימני זיהוי בין הפרטים השונים (הנסמכים במידה רבה על צילום צדודית של סנפיר הגב), יחסי הקרבה ואילן היוחסין שלהם וכמובן זיהוי התנהגויות של דולפינים. בצלילות אלו ירדנו מתחת למים עם לוחיות זיהוי ורישום, ובמהלך הצלילה התבקשו הבנות לרשום על-גבי הלוח את ההתנהגויות שהן מזהות. התנהגות משחק, אפילו איום, נצפו לא מעט בין השובבים, ובנקודה מסוימת אי-אפשר היה לטעות: התנהגות מינית ברורה של דולפין צעיר שחיזר אחרי אמו. מסתבר שאצל הדולפינים זה לא מחוץ לתחום, והבנות כמעט שמטו את פיית הווסת כשראו את איבר המין של ראג'ה משתרבב החוצה מגופו, כשהוא רודף אחרי אמו – הדולפינה הביישנית שאי.
הקורס הסתיים כמובן וכרגיל במבחן ידע מסכם, שנעשה במידה רבה במשותף ועם המדריך. אחרי הכל המטרה של הקורס היא ללמוד על אודות הדולפינים, ולחוות את הצלילה איתם.
למעשה, למרות שהבנות בקבוצה היו צוללות צעירות למדי, זה לא היה המפגש הראשון שלהם עם דולפינים מתחת למים. התמזל מזלם, וכבר בעת קורס הצלילה הן פגשו באחד מדולפיני הריף, אשר הצליח להסתנן החוצה מהמתחם בשל פרצה שנפרצה בגדר ואחר-כך תוקנה. אבל המפגש האקראי והקצר, מרגש ככל שהיה, לא נתן להן הזדמנות להתבונן ולהבין את עולמם של הדולפינים, מה שהקורס בוודאי היטיב לעשות. מיותר לציין שהקורס היה חוויה שהבנות יזכרו גם כשיהיו צוללות ותיקות.