מה שצופן הצפון

מה שצופן הצפון

מגזין "צלילה", גיליון 36, ספטמבר 2005

"טרררררר……" השעון מצלצל, ושעה אחת קודם. לא בא לי לקום, אבל בתת-מודע אני נזכר שיש סיבה לטלטול המעורר: צלילה בצפון. אני מזנק מהמיטה. שוטף פנים, מצחצח שיניים, מרתיח מים ומתחיל לסדר סטים של ציוד צלילה בארגזים. תוך רבע שעה הטנדר הועמס בציוד הצלילה שלי ושל חבריי, תרמוס קפה חיכה בסבלנות מתחת למושב ואני בדרכי לאסוף את החבר'ה, מוכן לנסיעה נעימה למועדון הצלילה פוצקר שבנהריה, לעוד יום של צלילות ים-תיכון משובחות, כיאה לתחילת חודש ספטמבר.

הים התיכון הוא אחד משתי האהבות הגדולות שלי. האחרת היא כמובן ים-סוף, ואחריהם מן הסתם יש עוד כמה אוקינוסים וימים טרופיים שגם הם לא רעים. אבל מבחינתי ים תיכון זה קודם כל צפון. אין כמו הצפון. בגלל משטר הרוחות, שמגיעות לרוב מהגזרה הצפונית, הראות בצפון טובה משמעותית מאשר בדרום הארץ. מבנה החוף הוא כזה שריכוז החופים הסלעיים לאורך חופי המדינה הוא בעיקר סביב הצפון, מעכו וצפונה. בצפון יש גם איים, מהיפים שלאורך חופינו. יש אחד משני הרכסים היחידים שנושקים לים בצוק מרשים (השני הוא בראש הכרמל), המחורץ בנקיקים ונקרות. בצפון יש מספר רב של כלי-שיט טבועים, חדשים או ישנים ולחלקם גם סיפורים הסטוריים מרתקים או מורשת ערכית. ואפילו הדרך לצפון דרך כביש העמקים היא נעימה וזורמת (הדרך חזרה קצת פחות אם מדובר בשבת אחה"צ, אבל אחרי 2 צלילות משובחות למי כבר אכפת?).

אם לא קראתם בין השורות – אני מאד אוהב את הגליל המערבי.

אכזיב – שונית שונה אבל לא מאכזבת

צפונה מנהריה כמעט ואין חופים חוליים. במקומם חוגרת את החוף שונית סלעית עשויה כורכר אבל מעובה על ידי שכבות ביוגניות – המורכבות מיצורים חיים. יצורים אלו הם בראש ובראשונה חלזונות ישיבים, קבועי מקום, המפרישים סביבם צינורות עשויים גיר כבית ומחסה. אלו הם הצנורן הבונה והשלשולן המשולש – שני החלזונות הבנאים שעמלים כבר אלפי שנים על חיזוק רכסי הצפון. עוד עושים במלאכה צדפות המפרישות דבק שמדביקם למצע הקשיח, בלוטי ים, ספוגים צבעוניים המעטרים את קירות השונית ואת הנקיקים הפנימיים וגם מושבות אלמוגים פה ושם. מאתרי אכזיב היותר מפורסמים ניתן למנות את המנהרה הנהדרת שבחוף אכזיב ואת איזור אנדרטת אכזיב מצפון לנחל כזיב. האנדרטה היא לזכר אונית המעפילים חנה סנש שהתרסקה על הריף בעת שחמקה מעיני הבריטים באישון ליל, בסיוע ההגנה כמובן. על גבורת הקפטן האיטלקי של אותה ספינה כתב אלתרמן את שירו הידוע על הקפיטן, שטבע את מטבע הלשון "לחיי הספינות שבדרך".


הנקרות בראש הנקרה

זו לא צלילת מערות, אבל קצת כאילו כן. זה לא מסוכן כמו מערות, לא מסובך כמו מערות, לא חשוך כמו מערות אבל הכי חשוב: לא במקסיקו אלא כאן אצלנו. צלילה בתוך הנקרות של ראש הנקרה היא צלילה רדודה ויפה דרך מערכת מסועפת של מעברים תת קרקעיים בסמוך לגבול עם לבנון. מכיוון שכך, נדרש אישור מחיל הים וזה מונפק רק לצלילה מודרכת מטעם מועדון. אבל אין מה לדבר – זה אתר ששווה את ההשקעה. מחוץ לנקרות ניתן לראות שונית ים תיכונית עשירה, מחבטנים גדולים, תמנונים נחבאים ולהקות דגים. בתוך חשכת הנקרות מתקבצים דגי מערות כגון גרזינון הכוכים וברקן אדום (שניהם מהגרים שבאו מים סוף) ואת הקירות צובעים ספוגים בשלל גוונים, המתגלים כמובן רק באלומת הפנס. זוהי צלילה מיוחדת ומרשימה, חובה לכל צולל בישראל לפחות פעם בחיים.

אח"י כידון – אנדרטה במצולות

הסטי"ל (ספינת טילים) אח"י כידון הוטבעה מול שבי ציון כאנדרטה ללוחמי השייטת שנהרגו בלבנון. על סיפון החרטום ניצבו (אז) 12 כסאות בחצי גורן – המחכים כביכול לאנשי הדממה שיבקרו בהם. אבל כחלוף החורפים והסערות הספינה נשברה והכסאות אינם עוד, ונותרו רק הריסות הסטי"ל שמושכות אליהן בעלי חיים וגם צוללים. מדי שנה ביום הזכרון מקפידים במועדון פוצקר לנהל טקס אזכרה ללוחמים, הכולל צלילה בסטי"ל והנחת זר.

הקניון

הקניון הוא אחד מהאתרים המרשימים שמציע הים התיכון בחופינו. זהו שבר בקרקעית הים שנמשך מקו הגבול ועד לאזור עכו, ויוצר בחלקים רבים מצוק תלול המשתפל מעומק 10-15 מ' עד ל-30 מ'. לאורך הקיר הזה בעלי חיים רבים ובעונה הנכונה (סתיו ותחילת החורף) גם סיכוי לא רע בכלל למחבטנים ענקיים ואפילו גיטרניים (כרישי חול!).

הגוררת איתנה, ספינת הקיטור הטורקית והמרכב

אפשרויות הצלילה בצפון הן רבות ומגוונות: הגוררת איתנה הוטבעה בעומק 30 מ' על מנת להוות אתר צלילה נוסף באיזור ואילו הטורקית והמרכב שתיהן ספינות ותיקות שעלו על ריפים לפני עשרות רבות של שנים וחלקים מהן פזורים על איזור נרחב, מושכים אליהן בעלי חיים מכל הסביבה. גם כאן בתזמון הנכון מבקרים מחבטנים לעתים מזומנות, וגם לובסטרים גדולים או תמנונים משוטטים, בעיקר בלילות.

עוד באיזור

חופי אכזיב ובצת הם חופים מקסימים לרחצה, פיקניק וטיולים רגליים. בחוף אכזיב, ליד אתר הצלילה של "מנהרת אכזיב" יש לגונה רדודה ומוגנת מגלים המתאימה לשחיה ושנירקול בעיקר עם ילדים קטנים. מספר קילומטרים צפונה משם נמצאת טיילת אכזיב, והיא מסלול הליכה רומנטי עם פינות חמד שמביטות אל הים. וכמובן שאתר ראש הנקרה שווה ביקור גם מעל המים, הכולל סיור רגלי בנקרות והצצה על הצוק הלבן מלמעלה.

עוד במועדון

מועדון פוצקר נמצא במרינה של נהריה. המועדון כל הזמן בפעילות, וגם כל הזמן בבניה והתחדשות. לאחרונה נוספה פרגולה גדולה שמטילה צל על רחבת ההתארגנות והתדרוכים, פינת מזנון ובר התווספו וממש בימים האחרונים נחפרה בריכת אימון צוללים. הבריכה, אגב, זו אותה בריכה ממש ששמשה בעבר את מועדון דוגית עוד כשהיה בפינת נמל תל אביב הישן. יש כבוד לבריכה הזו…
למועדון סירת בוסטון גדולה שיכולה לשאת עד 14 צוללים, וגם סירת חסקה קטנה יותר. ואי אפשר שלא להזכיר את הצוות הידידותי של פוצקר, בראשו יאיר ים (הלא הוא פוצקר) ודנה החייכנית.