כללי מפתח בתכנון "ספארי צלילה" בים התיכון
1. תכננו את יום הצלילה מראש. בים התיכון לא כל יום הוא יום ים – לפעמים הוא גבוה ומסוכן, לפעמים הוא שקט לחלוטין אבל יש ראות אפס, ומספר הימים שבהם הים נוח ומתאים לצלילה ,במיוחד לצולל המתחיל, הוא נמוך. הדרך הכי טובה לדעת מה מצב הים היא להתעדכן יום קודם במועדון הצלילה הקרוב לאתר המיועד ובנוסף לאמת באתר אינטרנט כלשהו העוסק במז"א. והכי טוב כמובן לשמוע ממישהו שצלל באזור זה ונראה לכם שאתם סומכים על שיקול דעתו.
2. יום צלילה מיטבי בים התיכון מתחיל ב-6 בבוקר אם לא מוקדם מזה. אל תהיו עצלנים וכך תרוויחו ים שקט ורגוע הרבה יותר מאשר בשעות מאוחרות. כך גם תצליחו לדחוף 2 צלילות עד הצוהריים לפני שהים יתחיל להתקלקל ולחזור הביתה לנוח או טוב מזה – להמשיך לטיול באיזור הצלילה (אומרים שיש גם כמה מקומות יפים מעל המים).
3. אחד היתרונות הגדולים בצלילה בים התיכון זה הספונטניות – שלא כמו נסיעה לאילת (או רחוק מזה) צלילה בים התיכון אפשר לתכנן בקלות מהיום למחר. לכן אם צלילה הופכת להיות (או הפכה כבר מזמן) לתחביב רציני עבורכם תשקלו לקנות ציוד צלילה מלא שיאפשר לכם ויעודד אתכם לצלול מתי שתרצו. זה אמנם לא זול אבל בטווח הרחוק תצאו ברווח ותיהנו גם מנוחות ובטיחות. תגדילו לעשות אם תחזיקו ברשותכם גם מכלים דחוסים ובכך תהיו תלויים במצב הים בלבד.
4. "ספארי צלילה" זה לפחות שתיים או שלוש צלילות במכה. כל ההתארגנויות וההכנות ליום כזה הופכים להרבה יותר כדאיים אם מספיקים מספר צלילות בכמה אתרים שונים (אבל במצב דחק, גם צלילה בודדת טובה לנפש יגעה).
5. כבר יצאתם מוקדם מהבית עם המשפחה/חברים? – שווה לשלב גם טיול או פיקניק או מינימום מסעדה טובה באזור הצלילה.
6. רק אם אתם צוללים מנוסים ומצב הים נוח במיוחד ואם יש לכם את הציוד המתאים – שלבו בספארי שלכם גם צלילת לילה אבל רק באתר צלילה שצללתם בו כבר ביום ואתם מכירים אותו היטב. תראו שתגלו באותו מקום משהו חדש לגמרי, מרתק ומרגש. יום צלילה כזה, שמסתיים בצלילת לילה, יכול להמשיך בשינה באוהל על החוף ואולי להמשיך את הספארי גם למחרת. זה נשמע קצת מטורף, אבל עדיין פחות טרחה ויותר זול מספארי בסיני. נכון, הצלילות לא דומות, אבל החוויה…
7. אל תהססו לשכור יותר ממיכל אחד לאדם כך שלא תצטרכו לחזור למועדון בין הצלילות ולהמתין לדחיסה, תלוי כמובן במרחק של אתר הצלילה מהמועדון.
8. הקפידו על כללי הבטיחות שחשובים במיוחד בצלילה בים התיכון. חלקם מפורטים כאן ואת חלקם שמעתם בקורס הצלילה או במועדונים. אם תקפידו על הכללים הצלילות יהיו מהנות ובטוחות יותר ולא יסתיימו במצבים לא נעימים כמו איבוד ציוד או חמור מזה.
9. ציוד נדרש לצלילה בים התיכון: סכין ומצוף הם חובה לכל צלילת חוף בים התיכון. אלו הם פריטי בטיחות ממעלה ראשונה. בחורף כמובן חליפה עבה במיוחד סגורה היטב ובלי קרעים וחורים כדי שאפשר יהיה להנות מהצלילה. כובע וכפפות מסייעים לחימום הגוף ולהרגשה הטובה בצלילה. אבל גם בקיץ מומלץ לצלול עם חליפה ארוכה בחלק מהאתרים – היא תשמש מגן טוב מפני מכות וחבטות מסלעים ואבנים. אמנם אף אחד לא אוהב קרעים וחתכים בחליפה אבל זה טוב בהרבה מאשר בגופכם… מומלץ גם כפפות כדי להיאחז בסלעים במידת הצורך. כמובן שבים התיכון משגשגת המדוזה האימתנית "החוטית הנודדת" שהצריבה שלה לא נעימה כלל, במיוחד לרגישים שביננו, ועל פני הסלעים נפוצה ה"הידרוזואה המנוצה" – קרובת משפחה של האלמוגים שגם היא צורבת ולא נעימה למגע. לכן מומלץ ללבוש אפילו חליפת לייקרה דקה העיקר שתגן מפניהם, וגם להחזיק ברכב את העזרה הראשונה נגדם – בקבוק חומץ שמקל על כאב צריבת המדוזות. ציוד נוסף שמומלץ ביותר לרכוש הוא נעלי צלילה. אם בים סוף מה שמסכן את כפות הרגליים אילו הם הקיפודים ודגים ארסיים הרי שבים התיכון הבעיה העיקרית היא הסלעים החדים שבלתי נסבל לדרוך עליהם ברגליים יחפות, לא כל שכן עם ציוד צלילה על הגב. מיותר לציין שגם מודעות להגנה מפני קרינת השמש חשובה בתכנון יום צלילות היכן שלא יהיה. עומק הצלילות כאן הוא לרוב כזה שקרינת השמש עדיין חודרת במלוא עוזה וכדאי להיות מוכנים לקראתה.